top of page

Yin Yoga

De houdingen die je bij Yin yoga aanneemt, zijn vooral gericht op het versterken en het versoepelen van bindweefsel en gewrichten; ze rekken dieperliggende spieren en maken het bekkengebied los. 


In Yin yoga worden de poses langer vastgehouden, zo heb je meer tijd om je grenzen te verkennen en te verleggen. Je gebruikt je lichaam niet om in een houding te komen, maar je gebruikt de houding om je lichaam beter te voelen. Het is dan ook het relatief rustige karakter van een Yin yogales dat de meeste deelnemers aanspreekt. De les is zo fijn doordat je even niet heel intensief hoeft te bewegen, maar juist de tijd kunt nemen voor je lichaam.

Waar je bij de meeste sporten je spieren aan- en ontspant, gaat het er bij Yin yoga om dat je zoveel mogelijk spieren loslaat. Je richt je op het bindweefsel en de gewrichten in het gebied waar je de rek voelt. Het bindweefsel en de gewrichten zijn yin, omdat ze stijf en niet elastisch zijn. De spieren zijn yang: elastisch en zacht. De begrippen yin en yang zijn overal op toe te passen. Yang staat voor het extraverte, het veranderlijke en beweeglijke. Yin vertegenwoordigt het introverte, stabiele en onbeweeglijke. Yang sporten richten zich dus op de kracht van de spieren. Het is echter niet de spierkracht die ons fit maakt. Het gaat juist om de flexibiliteit van de gewrichten en het bindweefsel. Je ziet het bij atleten. Zij beëindigen hun carrière niet vanwege het gebrek aan spieren, maar door problemen met hun gewrichten. 

Yin yoga is dé manier om bindweefsel en gewrichten te herstellen en te versterken.


Ook wie geen topsporter is, heeft baat bij Yin yoga. Als je een zittend beroep hebt bijvoorbeeld, belast je de gewrichten en het bindweefsel in je bekken en rug. Je spieren zijn constant aan het werk om je lichaam rechtop te houden. Daardoor verkorten ze. Bij Yin yoga laat je die spieren juist los. De houdingen worden daarom zittend of liggend uitgevoerd.


Bovendien kan, tijdens hevige stressperiodes, deze vorm van yoga je helpen de klachten te verminderen of zelfs te bestrijden. Op een rustige manier ruimte geven aan lichaam en geest, zorgt voor een goed herstel.
bottom of page